De la primele semne ale verii, toți iubitorii de soare și de apa mării vorbesc de Vama Veche! Generații după generații aleg acest loc drept cel mai bun pentru a petrece câteva zile la malul mării! Dar de ce este acest loc atât de faimos? Sau nu este decât un mit?

Există o regulă nescrisă care spune ca oricine vizitează Vama Veche trebuie întotdeauna să-și facă tabăra pe plajă și să boicoteze recentele hoteluri construite, atitudine luată pentru a restabili locul înapoi la aspectul vechi și atmosfera sa hippie. Este încă un loc ideal pentru excursioniști, satul oferind numeroase opțiuni de cazare, inclusiv de camping gratuit pe plajă.

“Acest teritoriu s-a dezvoltat diferit și atrage anual diferite categorii de turiști, al căror singur punct comun este refuzul ‘stațiunilor’. S-au dezvoltat chiar ‘culturi turistice’ relativ distincte, cu moduri specifice de utilizare a spațiului.” declară prof. univ. dr. Vintila Mihăilescu.

De unde provine notorietatea acestui sat și de ce este atât de popular, în special, pentru studenți?

„În anii 1960-1980, satul Vama Veche era cunoscut în special studenţilor din Cluj-Napoca, aduşi în fiecare an aici, în tabără. Universitatea din Cluj- Napoca avea contract cu satul Vama Veche şi, prin sindicatul instituţiei, transporta serii de turişti din două în două săptămâni, începând de pe 15 iunie şi până pe 15 septembrie. Tot universitatea construise în sat şi o cantină, pentru a le asigura mesele studenţilor – acesta fiind, de altfel, şi singurul loc unde se putea mânca, în afara caselor localnicilor. În acea perioadă nu existau baruri sau restaurante, ci doar plaja, care era mult mai mare şi înconjurată de mărăcini şi terenuri agricole.” (Cristina Ersen).

Se pare că faima acestui sat ridicat la nivel de stațiune, vine dintr-o nostalgie a unui trecut în care se putea observa un răsărit sau un apus de soare la malul mării, în liniște, in mijlocul naturii neatinse de așa zisa civilizație!

„Acum, Vama Veche e la fel de aglomerată ca staţiunile din nordul litoralului. Turismul ecologic s-a transformat într-unul de masă.”(Cristina Ersen).

Scurt istoric

„Localitatea a fost întemeiată în anul 1811 de găgăuzi, în limba cărora se numește Yilanlîk : șerpăria. În anul următor, ca urmare a schimbului de populații intervenit între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, Găgăuzii au fost strămutați în Bugeac, în locul lor venind Tătari basarabeni, care s-au alăturat pescarilor, grădinarilor și oierilor locali, Greci pontici, Ruși scopți răscolnici (care, și ei, fugiseră din imperiul Rus), Români dobrogeni sau mocani și Bulgari, care aveau bordeie și colibe în zonă. După alipirea Dobrogei, în 1878, Regatul României a păstrat denumirea turcă până în 1913, localitatea purtând denumirea oficială de Ilanlâc.

Odată cu anexarea Cadrilaterului (1913-1940), vama a fost mutată mai la sud, la Ecrina (turcește Ekrene, bulgărește Kranevo), iar Ilanlâc a fost redenumit Vama Veche, nume care i-a rămas și după revenirea Cadrilaterului la Bulgaria. Fiind zonă de frontieră, al cărei acces era limitat, acest sat al comunei Limanu nu era frecventat de turiști în perioada dictaturii comuniste; după revoluție și până la sfârșitul anilor 1990, era cunoscut ca fiind un cătun de pescari cu o plajă puțin cunoscută de către turiști, fiind preferată îndeosebi de către nudiști.

În ultimii 10 ani însă, datorită muzicii promovate de formația Vama Veche, localitatea a cunoscut un aflux puternic de turiști, schimbându-și complet vechea înfățișare prin apariția de construcții și spații comerciale noi. Aici se desfășoară anual, începând din anul 2003, festivalul de muzică rock numit Stufstock. Această evoluție a adus multe critici din partea unor vechi cunoscători ai localității care deplâng dispariția vechiului farmec al acestui fost cătun pescăresc liniștit și boem. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a luat ființă mișcarea Salvați Vama Veche. Majoritatea turiștilor care frecventau Vama Veche înainte de modernizarea șoselei și de deschiderea frontierei, erau studenți, elevi, sau persoane care doreau să se rupă de agitația de la oraș.

Aproape de țărm se află epava unei foste nave grecesti, Akra Aktion, esuata in 1981, una din atracțiile localității. În decursul anilor această epavă a fost folosită ca țintă de către Marina Militară, dar din 2013 epava se află într-o stare foarte avansată de degradare.” (wikipedia).

foto: Sorin Onișor.

sursa: http://www.cunoastelumea.ro/de-ce-este-faimoasa-vama-veche/


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *