Cu marea-n suflet, facem o calatorie in Vama Veche, probabil cea mai controversata statiune de pe litoralul nostru.

Candva un simplu sat de granita, acum o aglomeratie haotica de constructii, atrage anual zeci de mii de turisti. Abia acum, cu o intarziere de 20 de ani, autoritatile locale incearca sa puna ordine cu un regulament de urbanism, care stabileste, printre altele, ca noile constructii nu pot fi mai inalte de doua etaje, iar culorile folosite trebuie sa fie in tonuri de alb, crem sau albastru. Ce e construit, insa, asa ramane.

Adi si Gasca au descoperit Vama in urma cu 5 ani. Aveau atunci doi ursuleti de plus cam decolorati si un cort ca de jucarie, care se numea “la castel”.

Din 2012, fiecare vacanta de 1 mai si-au petrecut-o la mare. Cu trecerea anilor insa, au crescut atat pretentiile, cat si dimensiunea cortului. Acum, confortul conteaza. La fel s-a intamplat si cu Vama. Daca in anii ’90, era un loc pustiu si salbatic, cativa ani mai tarziu lucrurile se schimba.

Din nevoia de confort si de o masa calda, apare si primul loc de cazare. Cu lemn si nisip pe jos. Dar in lipsa unui plan urbanistic si fara o gandire unitara a locului, isi fac loc si betoanele, exploatate din plin de investitorii care inteleg ca este cerere. Anii 2000 gasesc Vama in plina dezvoltare. Haotica. Asa cum s-a intamplat in multe statiuni din Romania.

De-a lungul anilor, autoritatile locale au aplicat strategia atat de cunoscuta pe litoralul romanesc: merge si asa. Turistii incep sa se planga: Vama nu mai e ce-a fost, dar continua sa vina pentru ca spiritul liber al locului se pastreaza. Intre timp, se plimba prin lume, isi construiesc cariere si castiga bani frumosi. Unii devin investitori in Vama, altii isi conving prietenii sa investeasca. Asa ca apar plaje boeme, cu mobilier din lemn si stuf, care ofer confort vamaiotului ajuns acum la maturitate.

Adrian Ion, manager beach bar: “Acest loc se adreseaza acelorasi vamaioti, aceeasi de 10 ani care fie lucreaza in corporatii, fie s-au ajuns ca sa zic asa si acum vor un cearsaf curat, apa calda si vor servicii de calitate.”

4.000 de locuri de cazare numara Vama oficial. Cele mai multe in hoteluri care nu par sa se incadreze in spiritul acestui loc. Inoxul, betonul si termopanul sunt peste tot. In ultimele veri insa, au aparut si locuri boeme, care amintesc insa mai mult de Grecia decat de vama de altadata. Dar respecta peisajul…marin. Corturi pe plaja mai sunt, desi acest lucru este interzis din 2003.

In tot acest amalgam, si cu o intarziere de cel putin 20 de ani, Consiliul Local al comunei Limanu, de care apartine Vama Veche, aproba in sfarsit un regulament de urbanism. Mobilierul teraselor trebuie sa fie din lemn sau fier forjat, cu design modern, iar culorile albastru, crem deschis sau tonuri de maro. La fel si copertinele.

Daniel Georgescu, primar comuna Limanu: “Suntem constienti ca din punct de vedere urbanistic sunt o gramada de greseli. In acest moment, Primaria Limanu a inceput sa lucreze la noul plan de urbanism general. Noi ne dorim cladirile sa fie maxim 2 etaje, gradul de ocupare al terenului pana la 40 la suta, obligatoriu locuri de parcare, fie ca e casa de locuit sau cazare. Pe acoperis sa existe numai tigla, numai material ceramic, sa nu mai vedem table sindrila.”

Au aparut si primele cosuri de gunoi. Insuficiente insa. Atat in statiune, cat si pe plaja. Poveste nerezolvata de cel putin 5 ani.

Continuarea, pe stirileprotv.ro, 6 mai 2017.


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *